Головна » 2015 » Вересень » 14 » Відлуння віків – у дзвонах, піснях і слові…
Відлуння віків – у дзвонах, піснях і слові…
15:23
12 вересня відбувся VII Відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь».Як і в попередні роки, проходив він у селищі міського типу Любеч Ріпкинського району. Вибір місця для проведення фестивалю обумовлений тим, що з давньоруським містечком Любеч пов’язано багато справді доленосних подій слов’янської історії, серед яких особливою значущістю вирізняється знаменитий з’їзд давньоруських князів (1097р.), на якому вони домовились про припинення міжусобних війн і проголосили принцип володіння кожним князем успадкованими землями («кождо да держит отчину свою»).
Найяскравіші сторінки історії Любеча – від першої літописної згадки про нього (882р.) до сьогодення було перегорнуто ведучими фестивальної програми, у виступах почесних гостей та організаторів свята – першого заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Леоніда Сахневича, народного депутата України Владислава Атрошенка, голови Ріпкинської районної державної адміністрації Бориса Мелашенка і піснях та поетичних рядках репертуару.
А візуальне сприйняття картин дійсності більш як тисячолітньої давності фестивальній публіці забезпечили показові виступи клубів бойових єдиноборств на імпровізованому ристалищі, актори в ролі історичних постатей – князя Володимира Великого, билинного богатиря Добрині, преподобного Антонія Печерського та ін..
А давньоруських воїнів, тогочасних дівчат і хлопців у відповідних шатах та обладунках можна було зустріти того дня на вулицях містечка, а не лише на сцені і ристалищі, що справляло неабияке враження на перехожих, особливо на тих, хто приїхав на фестиваль «Київська Русь» уперше.
Та про сценічне дійство, тематично пов’язане з мужністю і доблестю захисників рідної землі, варто сказати детальніше. Вслід за словами ведучої «в усі часи України – Русі дружина, ратники, воїни ставали на захист своєї Батьківщини, присягали на вірність своєму народові» відбулася своєрідна естафета клятви воїнів багатьох поколінь «боронити рідну землю до останньої краплі крові», починаючи з уже згадуваного Добрині до сучасного воїна з зони бойових дій на Сході України.
Певна річ, цей епізод має неабияке значення для патріотичного виховання підростаючого покоління.
Тема патріотизму, любові до України була провідною і у концертній програмі фестивалю, участь у якій взяли професійні та аматорські художні колективи Чернігівщини і міста Славутича Київської області.
Святковий настрій вирував і поза фестивальною сценою. Діяли дитячі розважальні майданчики. До послуг гостей смажились шашлики, варилася юшка, велися інші види торгівлі. Зокрема, на ярмарку майстрів можна було придбати пам’ятні сувеніри.
Як завжди, у фестивалі активну участь взяли майстри центру народних ремесел для дітей і юнацтва ОНМЦКіМ, які не тільки демонстрували чудові вироби ,а й розкривали для зацікавлених свої творчі секрети у майстер-класах.
Строкату фестивальну палітру зворушливо доповнили дзвони пам’яті, що лунали зі Спасо-Преображенського храму, а серед розмаїтої публіки, де переважала молодь, було чимало і сивочолих ветеранів з бойовими та трудовими нагородами. Того дня до них додалися ще і ювілейна медаль «70 років визволення України від фашистських загарбників». Їх вручили вищезгадані керівники області, району та народний депутат. Обидві ознаки вказували на особливості нинішнього фестивалю «Київська Русь» - він був присвячений 1000-річчю з дня упокоєння князя Київського Володимира Великого – творця середньовічної Європейської держави України-Русі та 70-ій річниці завершення Другої світової війни.

Василь Щербонос
Фото: Леоніда Віленського
(ОНМЦКіМ)










QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 505 | Додав: lena | Теги: київська русь, Любеч | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Вересень 2015  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
MichaelAreli(40), Allannathe(38)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.