Головна » 2015 » Серпень » 6 » Обласний семінар-практикум з фольклорного жанру
Обласний семінар-практикум з фольклорного жанру
15:25
4-5 серпня 2015 року Чернігівським обласним навчально-методичним центром культури і мистецтв за підтримки Департаменту культури і туризму,
національностей та релігій було проведено дводенний семінар-практикум для керівників колективів та методистів з фольклорного жанру. Цей яскравий та визначний мистецький захід став для поціновувачів пісенного фольклорно- автентично мистецтва справжнім святом творчості та обміном професійними напрацюваннями у даному жанрі. Особливо приємно те, що в роботі нашого семінару прийняло участь 48 керівників, методистів, а також творчі колективи з області, котрі приїхали на запрошення фахівців від нашого центру культури і мистецтв.
Відкрила семінар директор ОНМЦКіМ Заваліна Надія Петрівна словами відячності за участь у заході та побажала колегам з районів плідної роботи, цікавого та потрібного практичного досвіду, успіхів у творчих починаннях, а також гарних вражень від теоретичних та практичних занять семінару.
Розпочалася робота даного заходу з творчої зустрічі з лауреатом обласної премії ім. Василя Полевика Вікторією Лемещенко та народним аматорським фольклорним колективом «Горлиця» Прилуцького МБК. Даний пунк роботи семінару проходив у формі творчого спілкування, а саме учасникам подавалася інформація про старовинні пісні Прилуцького краю, манеру їх виконання, методичні поради у роботі з цими автентичними піснями. Також гарно сприйняли семінаристи відмінне виконання старовинних пісень колективом «Горлиця».
Наступним пунктом роботи заходу було важливе та потрібне теоретичне та практичне заняття на тему «Методика та послідовність розшифрування пісень первинного фольклору». Дане заняття проводили фахівці нашого центру: головний хормейстер Коцур Ольга Олексіївна та провідний методист з фольклорного жанру Пронченко Оксана Миколаївна. Впродовж заняттня були розкриті питання опрацювання первинного або автентичного фольклору, методичні поради керівникам при розшифровці матеріалу, представлені практичні поради колегам в роботі над мелодичною лінією та приділено увагу питанням послідовності вивченню даних творів.
Далі семінар продовжив свою роботу у концертному залі Палацу художньої творчості дітей, юнацтва та молоді м. Чернігова. Для учасників та гостей заходу відбулася творча та повна нових мистецьких вражень і значна подія у фольклорному напрямку – презентація збірки фольклорних пісень «Ой, пайду я проти сонця», записаних у с. Дніпровське Чернігівського району за участю місцевих виконавиць Герещенко Галини Іванівни, Власенко Оксани Денисівни та Кравченко Марії Василівни, тріо «Калита» м. Чернігів та фольклорного колективу «Горлиця» с. Шестовиця Чернігівського району. Розпочалася презентація збірки гарними та щирими словами привітання з цією приємною подією для фольклорного мистецтва Чернігівщини директора центру культури та мистецтв Заваліної Надії Петрівни.
На святково прикрашеній сцені розмістилися наші гості виконавиці з Дніпровського вони і розпочали творчу частину заходу, виконавши в автентичній манері головну пісню видання «Ой, пайду я проти сонця» та отримавши шквал оплесків глідачів за гарне виконання. Потім презентацію продовжили тріо «Калита» м. Чернігів (керівник – Ольга Коцур) теж цим твором, але вже в розшифрованому та перекладеному варіанті. Їх професійне виконання в автентичному стилі розписане на три голоси викликало бурхливі оплекси в залі, а також слова вдячності від гостей з с. Дніпровського за приділення уваги до їхньої творчості. На презентації виконавиці з с. Дніпровське виконали з великим натхненням пісні різні за тематикою – це і протяжні ліричні «Кучерявая берьоза на яр пахилилася», «Там Тетяна жито жала», веслільну «Ой квєтка, квєтка Галєчка» та інші. Гарним рівнем виконання пісні «Ой пила, пила чєпак згубила» із презентованого видання представила і солістка тріо «Калита » Ірина Лагойко, кикликавши бурхливі аплодисменти по залу. Ще в даному заході фольк-тріо «Калита» представило професійне виконанням твору «Дробний дощик іде» в своїй тембрально-яскравій голосовій палітрі.
Далі презентаційну програму продовжили гості - фольклорний колектив «Горлиця» Шестовицького БК (керівник - Ольга Коцур, музичний супровід - Володимир Макеєв), виконавши прекрасні пісні зі збірника «Ой, пайду я проти сонця» - «Не та роза шо за садам», «Закувала зозуленька» та «Єхалі солдатушки».Презентовані твори не залишил и байдужим кожного слухача, бо виконані були з душею.
Наступним практичним етапом роботи семінару була концернта програма, що складалася з фольклорних пісень Чернігівською області, більшість яких розшифровані Ольгою Коцур. В автентично-пісенному дійстві на сцені Палацу художньої творчості дітей, юнацтва та молоді
свою творчість представляли зновуж таки фольклорний колектив «Горлиця» Шестовицького БК Чернігівського району та фольклорне тріо «Калита»
м. Чернігів. Професійне ведення концертної програми для учасників семінару забезпечили фахівці відділу народної творчості: провідний методист з декоративно-прикладного мистецтва Аліна Цупко та заступник директора ОНМЦКіМ з питань народної творчості Михайло Ткаченко. Наприкінці концертної програми колективам та виконавицям були вручені грамоти та сувенірна продукція в знак поваги за гарне мистецтво. При підведенні підсумків роботи першого дня семінару колеги з області високо оцінили проведений організаційний, фаховий та виконавський рівень колективів задіяних в цих заходах.
Другий день роботи семінару розпочався на території Талалаївщини на районному святі народної творчості «Над прозорою криницею». На цьому заході наша творча делегація на чолі з директором Заваліною Надією Петрівною та гостями і учасниками семінару була вперше. Після Божественної літургії та освячення води нам представили виставу виробів декоративно-прикладного мистецтва «Талалаївщина – край майстрів» з відмінним тематичним супроводом та виступами фольклорних колективів району.
У вітальному слові від учасників семінару та гостей з Чернігова директор ОНМЦКім Заваліна Надія Надія Петрівна подякувала начальнику відділу культури і туризму Талалаївської РДА Копилову Сергію Вікторовичу та оргкомітету свята за запрошення на свято «Над прозорою криницею», гарну організацію дійства та вручила почесну грамоту, примірники видання «Ой, пайду я проти сонця» та подарунки на добру згадку гостинним колегам. Творчий внесок в концертну програму свята в рамках проведення обласного семінару-практикуму з фольклорного жанру забезпечили фольклорний колектив «Горлиця» з с. Шестовиця та фольк-тріо «Калита» м.Чернігів. Гарні, запальні та відмінно виконані твори даних колективів залишили приємні враження у глядачів, котрі були щедрими на оплески за їх таланти.
На останок слід сказати слова вдячності нашим учасникам семінару, творчим колективам, котрі на два дні поринулися в автентично-фольклорне мистецтво, де кожен для себе почув та сприйняв щось нове, справжнім берегиням фольклорної пісні нашим гостям з с. Дніпровське Чернігівського району за гарну творчість та наданий цікавий матеріал для збірника «Ой, пайду я проти сонця», директору Палацу дітей художньої творчості дітей, юнацтва та молоді Гуревичу Вадиму Аркадійовичу за надання приміщення, звукового та світлового забезпечення презентації та концертної програми, фахівцям нашого центру культури і мистецтв, що організували і провели цей потрібний на сьогодні та важливий для наших аматорських фольклорних колективів захід.
Сподіваємося, що проведення обласного семінару та видання збірника фольклорних пісень с. Дніпровське «Ой, пайду я проти сонця» внесе почесний вклад до збереження та популяризації пісенного мистецтва Чернігівщини.

Володимир мАКЕЄВ,
провідний методист з музичного жанру
фото Миколи Дульцева
(ОНМЦКіМ)


















































QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Навчання | Переглядів: 997 | Додав: Irina | Теги: семінар по фольклору | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Серпень 2015  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
choloh(26), CharlesOxymn(33)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.