Головна » 2015 » Липень » 30 » Виставка, що нагадала про витоки християнства
Виставка, що нагадала про витоки християнства
12:05
Як ми вже повідомляли, першого липня у виставковому залі центру народних ремесел ОНМЦКіМ відкрилася тематична виставка творів декоративно-прикладного мистецтва, присвячена 1000-літтю від дня смерті Великого князя Київського Володимира Святославовича (962-1015 роки), відомого нащадкам як «хреститель Київської Русі».
Як і очікувалося, вона викликала неабиякий інтерес у чернігівців вже самим своїм тематичним спрямуванням, адже прийняття християнства – це одна з найважливіших подій в історії України. Християнство внесло прогресивні зміни в ментальність наших далеких пращурів, що сприяло піднесенню їх на вищий ступінь культури і суспільного розвитку. До того часу кожне плем’я мало свої звичаї і вірування, прагнуло до окремішності. А з прийняттям християнства племінні відмінності почали швидко втрачатися, а почування себе єдиним народом зміцнюватися. Почало зростати також значення влади князя. Для народу особа князя була свята – він вважався представником вищої сили , і перед його владою схилялися всі.
Володимир відійшов у вічність 15 липня 1015 року. За стародавнім звичаєм його до Десятинної церкви, де він був похоронений у мармуровій труні, перевозили (в розпалі літа!) саньми. Народ згадував князя Володимира довгі часи й звав його «ясним сонцем». А в скрижалях історії він позначений титулом Великого, бо звершив такі великі справи, як ніхто з попередніх князів.
Окрім споглядання експонатів виставки, які несуть в собі позитивну енергетику та дають справжню естетичну насолоду, можна було почути ще багато цікавих фактів з життя Великого князя Володимира та епохи «княжої доби».
Цим і зумовлено її успіх. Як зазначила, провідний методист з виставкової діяльності Яна Погребнюк, протягом місяця її функціонування, не було жодного дня, коли б не приходили відвідувачі. Приємно, за її словами, що серед них чимало дітей та молоді, яким належить нести естафету християнських цінностей, започаткованих Великим князем. Особливо радує те, що в їх числі учні молодших класів загальноосвітньої школи № 24, де спостерігається найбільше прихильників образотворчого мистецтва і яка є резервом поповнення численних студій центру народних ремесел.
Всі вони були щиро подивовані, що тут можна навчитися власноруч робити такі дива, які представили на виставку майстрині народного мистецтва Олександра Дідович, Лідія Гончар, Наталія Войстрикова.
Отож варто сподіватися на зростання кількості бажаючих долучитися до цієї справи і з числа тих, хто не встиг побувати на цій чудовій виставці, а ознайомиться з її експонатами, зайшовши на наш сайт.

Василь ЩЕРБОНОС
фото Миколи Дульцева
(ОНМЦКіМ)















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Виставкова зала | Переглядів: 178 | Додав: Irina | Теги: присвячена 1000-діттю від дня смерт, виставка творів декоративно-приклад | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Липень 2015  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук



Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
Nikexes(35), innelya(32)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2016 | Чернігівський обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв.