Головна » 2015 » Квітень » 17 » Колекція майстра – взірець для послідовників його справи
Колекція майстра – взірець для послідовників його справи
16:24
16 квітня 2015 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбувся захід присвячений 90-річчю від дня народження Г.П. Денисенка – «Моє гончарство».
Про життєвий та творчий шлях Григорія Павловича Денисенка розповіла науковий працівник історичного музею ім. В.В. Тарновського Наталія Тонких в супроводі показу світлин робіт майстра. Також було представлено оригінальні твори автора з колекції музею.
Григорій Павлович Денисенко (1925-2002), художник-кераміст, заслужений майстер народної творчості, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України і Національної спілки художників України, лауреат премії імені Д.Щербаківського, кавалер ордена «За заслуги» 3-го ступеня.
Закінчивши в 1949 році Харківське художнє училище, він почав працювати на Васильківському майоліковому заводі. Тут займав посади начальника модельного цеху, художника, скульптора, завідуючого художньо-експериментальною майстернею. Розроблені ним зразки продукції йшли у масове виробництво заводу.
У 1983 році Г.П. Денисенко повернувся у рідне село для налагодження виробництва високохудожньої продукції на базі місцевого гончарного цеху. Згодом в Олешні була створена потужна база керамічного виробництва з новими на той час технологіями. Змінилася номенклатура виробів, виготовлених переважно за розробками Г.П.Денисенка: миски, горщики, куманці, набори для вареників та молока, декоративні та сувенірні тарелі, кухлі тощо. На початку 1990-х років внаслідок важкої економічної ситуації цех був закритий і художник повернувся до Василькова, де працював у власній майстерні.
В заході взяли участь майстри Центру ремесел для дітей та юнацтва ОНМЦКіМ, а також учні студій «Кераміка» (керівник Сергій Янков), «Гончарство» (керівник Андрій Мікешин).
Щоб підтримати розвиток народних традицій на Чернігівщині, Андрій Мікешин провів майстер-клас для відвідувачів традиційної дитячої народної іграшки-свищика. За зразок була взята модель іграшки Г.П Денисенка.
Провідний методист з розвитку народних ремесел Яна Погребнюк, подякувала працівникам музею за співпрацю з майстрами центру народних ремесел.
Колекція Г.П. Денисенка, з якою ми ознайомились, є взірцем для подальшого розвитку народного гончарства на Чернігівщині.

Яна Погребнюк,
провідний методист ОНМЦКіМ

















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Виставкова зала | Переглядів: 873 | Додав: Irina | Теги: Гончарство, Григорій Денисенко, кераміка | Рейтинг: 3.3/3 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2015  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
choloh(26), CharlesOxymn(33)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.