Головна » 2015 » Січень » 31 » «Алея майстрів»: перші кроки впевнені
«Алея майстрів»: перші кроки впевнені
13:28
Громадська організація «Алея майстрів Чернігова» одна з наймолодших в обласному центрі, але вона вже встигла залишити помітні сліди в своїй діяльності. Наприкінці минулого року її члени взяли участь у двох благодійних акціях, спрямованих на допомогу воякам АТО. І хоч, «алея» об’єднала умільців суто мистецького профілю, вони довели під час цих заходів свою неординарність і в статусі домашніх господинь – приготовлені ними «різносоли» припали бійцям до смаку.
А ось випала чернігівським майстрам чергова нагода показати себе і в мистецькому амплуа – на виставці, що відкрилася днями у літературно-меморіальному музеї заповіднику Михайла Коцюбинського. Вона вразила присутніх багатьма несподіваними ракурсами. Передусім масштабністю експозиції – понад 500 робіт живопису, декоративно-ужиткового та прикладного мистецтва, виконаних у найрізноманітніших творчих техніках. Відрадним видається і той факт, що часто вживаний під час проведення мистецьких заходів слоган «Чернігів має таланти» цілком доречно і виправдано прозвучав з вуст ведучої заходу (завідуючої відділом музею Олени Сазонової) і цього разу: поряд з добре знаними майстрами в репрезентаційних творчих доробках, представлених на виставку, з’явилися й нові імена.
Помітним було і прагнення майстрів розширити жанрові горизонти своєї творчої діяльності, що виразно засвідчив, зокрема, ветеран народного об’єднання художників «Деснянська палітра» Леонід Жихарєв. Досі знаний як талановитий портретист, він вийшов на «алею» з циклом привабливих зору картин олійною фарбою на полотні.
Серед примітних ознак у творчих пошуках інших художників слід відзначити вдале поєднання традиційного живопису і модернізму Ігоря Суботіна: його реалістичні літні і зимові пейзажі рідного краю та картини феєрічного змісту ніби змагаються між собою одразу у двох вимірах: майстерністю виконання і вподобаннями оглядачів виставки. Судячи з побіжних коментарів, у першому випадку більше одностайності, у другому - розбіжностей.
Прагнення до жанрово-тематичного розмаїття спостерігаються і в картинах Олександра Петренка. Але більшість чернігівських художників йдуть второваною стежкою народних традицій. Вдалі творчі знахідки у полотнах ветеранів «Деснянської палітри» Людмили Бешун, Вікторії Пікунової, інших художників цього об’єднання засвідчують, що у стежки цієї немає кінця.
Певна річ, творчість не терпить застою, тому майстри, особливо молоді, намагаються іти в ногу з часом і в унісон з похвальною про них думкою поетів, як от: «Время движется мастерами и надеется на мастеров» (Роберт Рождественський); «При майстрах якось легше. Вони – як Атланти. Держать небо на плечах. Тому і є висота» (Ліна Костенко).
Тандем традицій і новацій спостерігається і в роботаз майстрів декоративно-прикладного розділу експозиції. Цілий стенд зайняли, приміром найрізноманітніші обереги; на розкладках тіснувато було строкатим українським віночкам з стрічками, виготовленими в техніці казанши Наталією Бушко та Світланою Коваленко. Разом з тим доволі симпатично виглядають і зроблені їхніми руками сучасні модні сумочки, гаптовані гілочками калини та іншими символами України, що в поєднанні з супроводжуючими написами «Я дуже люблю Україну свою» додають їм особливо актуальної нині патріотичної аури.
В новій іпостасі постали перед очима прагматичних відвідувачів виставки дитячі іграшки Валентини Смульської. Адже іграшка має бути не тільки красивою, а й безпечною для дитини. Саме цей гуманістичний принцип поклала в основу свого творчого амплуа майстриня, взявшись за виготовлення іграшок з «ялівцевих бусин та стовідсотково бавовняних ниток», як гласить відповідна ремарка.
Було на виставці і багато інших сюрпризів. Про всі не розкажеш. Це якраз той випадок, коли кажуть: краще один раз побачити, ніж неодноразово почути. Що й роблять допитливі чернігівці, щодня приходячи на «алею майстрів», аби помилуватися останніми здобутками умільців та (для стимулювання їхнього натхнення) залишити схвальні записи у книзі відгуків.
Власне, добре слово на адресу майстрів потужно прозвучало ще в преамбулі до виставки. Зокрема директор обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Надія Заваліна, голова обласної організації Національної спілки майстрів України Володимир Мороз, завідуюча центром народних ремесел для дітей і юнацтва Наталія Тищенко наголошували у своїх виступах на оригінальності і нагальній потребі такого проекту як «Алея майстрів…» у багатому на таланти Чернігові. Вони висловили щиру вдячність авторам самої ідеї її створення – відомим майстриням Тетяні Суботіній, Ользі Краснопольській, Галії Бєловій та побажали їм нових творчих задумів і здобутків. І, звичайно ж, аби милозвучна назва не застигла в формі номінальної, а набувала динамічного розвитку і, згідно з задумом, знайшла постійну прописку у мальовничій місцині обласного центру, де допитливі люди мали б змогу увійти в творчу лабораторію майстрів шляхом споглядання процесу народження шедеврів на пленерах, а також спробувати власні сили під час проведення майстер-класів.
І тоді полку майстрів в Чернігові неодмінно прибуде.
А поки що нинішні майстри дають змогу долучатися до їхнього гурту у структурних підрозділах ОНМЦКіМ– – Центрі народних ремесел та Арт-клубі, де, до речі, окрім типових мистецьких студій, діє і справді ексклюзивна – з виготовлення і реставрації музичних інструментів. Керує цією студією палкий ентузіаст, послідовник справи Олексія Шльончика, що зажив слави «Чернігівського Страдіварі», - Олександр Бешун.
Для тих, хто має намір нести естафету цієї слави, в нагоді може стати телефон 063-33-56-806.

Василь ЩЕРБОНОС
Фото Леоніда Віленського

















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Виставкова зала | Переглядів: 610 | Додав: Irina | Теги: виставка Олени Шабовти, Арт-клуб | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2015  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Пошук



Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
Григор(47)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2017 | Чернігівський обласний Методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв.