Головна » 2014 » Листопад » 20 » Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості
Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості
10:45
Перший етап Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості проходив в Чернігівській області у визначений Міністерством культури термін.
Основною метою огляду-конкурсу було удосконалення та активізація діяльності клубних закладів у сільській місцевості, пошук нових форм і методів культурного обслуговування сільського населення, привернення уваги державних органів влади до проблем культури села.
Переможцем першого етапу вищезгаданого конкурсу визначено Березівський сільський будинок культури Талалаївського району.

Щедра Березівська земля на талановитих людей. З давніх-давен славилася вона як співочий край. Тут народився і творив бандурист Іван Стрічка. Далеко за межами села відоме ім’я видатного бандуриста Співака Федора Івановича. Відомим на всю округу у 20-роках ХХ ст. став учитель, музикант і співак Лисенко В. М., який навчив музики багатьох односельчан. Його учнем був Микола Терентійович Коляда – відомий композитор, член Спілки композиторів України, в творчому доробку якого понад 130 музичних творів. Прославив рідне село і брат композитора – талановитий художник Борис Терентійович Коляда. Часто на своїх картинах він зображував краєвиди рідної Березівки. В різні часи в селі бували художники брати Маковські, скульптор Чижов, живописці Коровін К.О. та Врубель М.О.
Уродженка села Співак Галина Йосипівна стала солісткою Московського театру ім. Ленінського Комсомолу. В складі Державної капели бандуристів і нині виступає березівчанин Луценко Віктор Олександрович.
Багаті культурні традиції села підтримуються і розвиваються в наші дні. Постійно тягнуться душею до сільського будинку культури березівчани, щоб змістовно провести вільний час, отримати насолоду від чарівної української пісні, поетичного слова.
Очолює клубний заклад Наталія Миколаївна Коломайко (освіта вища педагогічна). Її надійний помічник – художній керівник Людмила Миколаївна Науменко (освіта середня спеціальна). Обидві працюють на повне тарифне навантаження. Тривалий час сільський будинок культури містився в історичній будівлі земського початкового училища, заснованого ще в двадцятих роках минулого століття, а коли вона стала аварійною, сільський будинок культури перенесли у реконструйоване приміщення контори колишнього ТОВ «Колос».
Реконструкцію проводили за рахунок коштів сільського бюджету, на що було витрачено близько 5 тис. грн., та чотирьох тисяч, наданих СТОВ «Батьківщина». Роботи проводили небайдужі до культурного життя села березівчани та будівельна бригада СТОВ «Батьківщина». Оперативно другий поверх адмінбудинку переобладнали відповідно до специфіки роботи сільського будинку культури. Новосілля відбулося в день святкування 20-ої річниці незалежності України. Варто наголосити, що це стало можливим завдяки тісній співпраці громади села, сільської ради і особисто сільського голови Коломайка Сергія Олександровича – вмілого керівника, великого оптиміста, людини з активною життєвою позицією, закоханої в народну пісню, поетичне слово, дотепний український гумор. Приїхавши у Березівку в 1983 році вчителем математики, він невдовзі став директором школи, а разом з тим і постійним активним учасником художньої самодіяльності сільського будинку культури.
Люди належно оцінили його керівні здібності і громадську активність, обравши у 1989 році сільським головою. І досі залишаючись на цій посаді, Коломайко виправдовує довір’я односельчан. Це саме він подав ідею про переобладнання колишнього приміщення контори сільськогосподарського підприємства. Сергій Олександрович є активним учасником всіх свят, концертних програм інших заходів. Хоровий колектив, чоловічий вокальний ансамбль «Козаки», ансамбль народної пісні, драматичний гурток, гурток художнього читання – це колективи, в яких працює «для душі» і для людей сільський голова. Разом з громадою він і під час проведення поточних ремонтів клубу, суботників з благоустрою прилеглої території тощо.
Завдяки ініціативності та авторитету сільського голови, для зміцнення матеріально-технічної бази сільського будинку культури були залучені значні спонсорські та бюджетні кошти (130 000 грн.), за які придбано більярдний та тенісний столи, озвучувальну апаратуру: мікшерний пульт, колонки, радіотелефони; 16 жіночих костюмів для хору, 6 жіночих костюмів для ансамблю «Берізка», костюми Діда Мороза та Снігурочки; ноутбук, принтер, відеокамеру; 12 чоловічих сорочок, 2 жіночі естрадні костюми; цифровий фотоапарат, світлову та лазерну апаратуру; портьєри, офісні меблі.
За останні два роки зроблено автономний електричний обігрів кабінетів. Сільська рада із свого бюджету профінансувала підключення центрального водопостачання та водовідведення, придбання та встановлення обладнання для подачі холодної і гарячої води, встановлення санвузла, проведення косметичного ремонту приміщення, придбання ноутбука.
Стараннями сільського голови при фінансовій підтримці СТОВ «Батьківщина» відбулося і довгоочікуване підімкнення до мережі Інтернет будинку культури та сільської ради.
Сьогодні приміщення будинку культури має зал для глядачів на 120 місць, диско-зал, де проводяться дискотеки та ігровий зал з тенісним і більярдним столами. Кабінет директора та художнього керівника обладнані книжковими шафами, в яких зберігається накопичений сценарний фонд, теки з поточною документацією, вирізки публікацій в місцевій пресі, зібрання відеоматеріалів та на паперових носіях.
Дві кімнати використовуються для занять гуртковою роботою , окрема кімната є і для проведення засідань любительських об’єднань. Вона обладнана меблями, в яких зберігаються костюми художнього колективу та сценічні реквізити. Фойє будинку культури обладнане фотостендами, тут же розташовані грамоти, дипломи, якими відзначена його робота та окремих колективів.
Для проведення свят у теплі періоди року на прилеглій до будинку культури території споруджено «літню» сцену.
При сільському будинку культури постійно працює 10 клубних формувань, які об’єднують 83-х учасників художньої самодіяльності: жіночий вокальний ансамбль «Берізка», жіночий фольклорний ансамбль «Спадщина», ансамбль народної пісні, хоровий колектив, танцювальний, драматичний гуртки , гурток художнього читання, новостворений чоловічий вокальний ансамбль «Козаки», любительські об’єднання «Атлант» (спортивного спрямування) та новостворене жіноче об’єднання «Наші посиденьки».
Всі колективи беруть активну участь у проведенні масових заходів, виступаючи як на сільській, так і на районній сценах, а також у виїзних концертах в села свого району і сусіднього Срібнянського. Творчі колективи сільського будинку культури – постійні учасники районних оглядів, кращі із них беруть участь у творчих звітах району, а їх переможці – на обласній сцені.
Відзначаючи державні, народні свята клубні працівники організовують тематичні вечори, концерти, зустрічі «за круглим столом», різноманітні пізнавальні, ігрові та розважальні програми. Наймасовішим заходом, що проводиться працівниками сільського будинку культури, активом села спільно з сільською радою, є День села. На святі звучать пісні, вітання, вручаються грамоти кращим працівникам, подарунки ветеранам Великої Вітчизняної війни, вдовам фронтовиків, воїнам-афганцям, ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, багатодітним родинам, найстаршій та наймолодшій подружнім парам; дітям, які народились у поточному році; господарям кращих садиб та найактивнішим здавачам молока, м’яса, іншої с/г продукції; орденоносцям. А завершується дійство пригощанням короваєм глядачів та гостей. До Дня села приурочується виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів села.
Масово і урочисто проходить святкування Дня Перемоги. Крім вітальних слів та концертної програми, вже стало традицією всіх присутніх пригощати фронтовою польовою кашею.
Концертно-тематичні вечори проводяться до Дня захисника Вітчизни, Збройних сил України, Чорнобильської трагедії, Дня скорботи (22 червня), жертв голодоморів.
Працівники будинку культури спільно із сільською радою у 2012 році започаткували місцеве свято автоперевізника на вшанування водіїв, що займаються перевезенням березівчан. Програма свята включає в себе проведення спортивних змагань, вітальні слова перевізникам, концерт місцевих аматорів та учнів і викладачів Талалаївської школи мистецтв. Свято проводиться щорічно.
В сільському будинку культури спільно з народним музеєм села Березівка, місцевою школою проводяться заходи до Дня матері. Це вечори вшанування, тематично-концертні, конкурсні програми – для мам, бабусь, дітей, багатодітних родин.
В роботі клубного закладу чільне місце займають заходи, пов’язані з календарними датами: День Конституції України, День незалежності України, свято рідної мови, день працівників с/г.
Колективи будинку культури брали активну участь у огляді аматорських колективів під девізом: «Самоцвіти народних талантів» та у звіті району «Квітуй во славу України, талантів молодих перлина».
Великою концертною програмою аматорські колективи відзначили 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка «Співаймо шану Кобзареві».
Збереження національної культури – невід’ємна частка роботи сільського будинку культури. Масово, з театральним дійством, проводяться Новорічні щедрівки. Щедрувальники бажані гості у трудових колективах свого села, районного центру та сусіднього Срібнянського району.
Березівчани відновили давню панську криницю, яка десятиріччями була занедбана, але чиста джерельна вода пробивалася на поверхню, несучи свою життєдайну силу. Освячення криниці проводиться щорічно. В обряді беруть участь і фольклорні колективи сільського будинку культури.
В селі проводиться освячення води у водоймі і на Водохреща. А влітку тут традиційно відзначають Купальське свято із Мареною, Водяним, пусканням вінків на воду та купальським вогнищем.
Важливою складовою роботи сільського осередку культури є і проведення обряду одруження та вітання із ювілеями односельчан, які роблять вагомий вклад у здобутки місцевої громади .
Значна увага в роботі сільського будинку культури приділяється збереженню нематеріальної культурної спадщини українського села. При будинку культури, починаючи з 1987 року, постійно працює жіночий фольклорний ансамбль «Спадщина». До складу колективу входить 6 учасниць. Незважаючи на те, що учасницям цього ансамблю зараз від 65 до 79 років, він зберігає дух молодості і користується незмінним успіхом. Керівник колективу – Куліш Галина Василівна постійно оновлює репертуар, сама відшукує нове з народної фольклорної спадщини свого села. В репертуарі фольклорного ансамблю більше сотні пісень: колискові, весільні, історичні, козацькі, ліричні та жартівливі ( «Ой, цвіти ви мої», «На далекім сході», «Як ішов я у армію», «Ой, дівчино незамужня», «Видно лісу половину», «Горіть, горіть сухі дрова», «Їхали солдати», «Куди б я не їхала», «Ой, орел ти орел», «Брага не казьонка» та інші). Пісні у виконанні ансамблю звучать самобутньо і неповторно.
Учасниці ансамблю «Спадщина» допомагають відроджувати народні обряди, звичаї. Вони постійно виступають на сцені сільського будинку культури, беруть активну участь у проведенні масових заходів, концертних програм, районних, обласних оглядів аматорських колективів та районного фестивалю народної творчості «Над прозорою криницею».
Одним із пріоритетних напрямків діяльності сільського закладу культури є організація сімейного дозвілля. В числі найбільш усталених, популярних заходів «Мелодія двох сердець» до дня закоханих, сімейне спортивне свято «Тато, мама і я – спортивна сім’я».
Значну увагу у роботі клубного закладу займає організація дозвілля та розваг, зокрема проведення новорічних бал-маскарадів та святкових «вогників» до 8 березня; ігрових, конкурсно-розважальних програм, дискотек до Дня закоханих, до Дня гумору та Дня молоді.
У цьому році, прийнявши декілька сімей із Донбасу в громаду свого села, сільський будинок культури організував і провів святкування Дня молоді під девізом: «Україно, єднайся!». Учасниками концертної програми були як місцеві аматори, так і гості-донеччани.
Для дітей організовуються свята до Міжнародного дня захисту дітей, новорічні ранки, «Козацькі забави», а також спільне відзначення з учнями місцевої школи випускних вечорів. У 2013 році клубні працівники брали участь у святкуванні 175-річчя Березівської школи. Постійно для молоді проводяться молодіжні дискотеки та вечори відпочинку.
Проводились різноманітні конкурси, розважально-ігрові, танцювальні програми: «Міні-міс та міні-містер села», «Юний Шерлок Холмс», «Пісенний вернісаж», «Мій зірковий час», «Ми діти України», «Ми роду козацького нащадки», конкурси дитячого малюнка «Країна дитинства – країна казкова», «Світ очима дітей», «Я малюю літо».
За останні два роки для проведення свят, конкурсно-розважальних програм від місцевих підприємців, меценатів, підприємців, які заготовляють молоко на території сільської ради та СТОВ «Батьківщина», було залучено 13500 грн. спонсорських коштів.
26 років при будинку культури працює любительське об’єднання “Атлант» спортивного спрямування, керівником якого є сільський голова С.О.Коломайко. Любительським об’єднанням проводяться різні спортивні змагання: з більярду, тенісу, легкої та важкої атлетики, футболу, шахів, шашок, а також спортивні сімейні змагання «Козацькі забави», ігри, конкурси. У 2013 році був відновлений сільський стадіон і сільська футбольна команда, яка у чемпіонаті району посіла третє призове місце.
В цьому році почало діяти новостворене жіноче любительське об’єднання «Наші посиденьки». Його перше засідання «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття» було проведено для учасниць разом із їхніми сім’ями. Тут звучали вірші Т.Г.Шевченка, ставили сценки, слухали історії з життя Великого Кобзаря.
Робота Березівського сільського будинку культури висвітлюється на сторінках районної газети «Трибуна хлібороба» (ксерокопії публікацій додаються).
Зазначимо, що постійна увага, яку приділяє заклад культури по впровадженню ефективних форм та напрямків культурно-дозвіллєвої діяльності, дає позитивні результати. Матеріали про роботу даного закладу культури представлені на розгляд журі в Міністерство культури України.

Інформацію підготувала:
завідуюча відділом інформаційно-методичного
забезпечення та культурно - дозвіллєвої діяльності
Карапута В.П









QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 1922 | Додав: Irina | Теги: Березівський сільський будинок куль | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2014  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
choloh(26), CharlesOxymn(33)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.