Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2014 » Січень » 28 » Незагойні рани пам’яті
Незагойні рани пам’яті
15:09
Таким був лейтмотив розмови, що відбулася у читальному залі Чернігівської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка 27 січня.
Позначена у календарі як міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, ця дата засвідчує масштаби трагедії, що випала на долю єврейського народу під час другої світової війни.

Наголошуючи на цьому, голова Чернігівської обласної єврейської общини Семен Бельман навів у своєму виступі вражаючі цифри. За його словами, тільки на Чернігівщині жертвами окупаційного режиму протягом 1941-1943 років стало 11 тисяч єврейського населення, а з 1,5 мільйона євреїв, що проживали в довоєнній Україні, вціліло лише 25 тисяч. А тим, кому пощастило вижити, і досі сняться кошмари – як відгомін тих жахливих днів.

Декотрі з них були присутні на цій зустрічі. Це, зокрема, Бася Ройтберг, Алла Юмашова та Олексій Брик. Їхні виступи можна порівняти з незагойними ранами пам’яті. Кожен з них у своїх споминах з вдячністю називав українські імена добрих і чуйних до чужої біди людей, завдяки яким їм вдалося дожити до цих днів. Про тих місцевих жителів, які рятували життя євреїв, ризикуючи власним, зворушливо пише у своїй книзі «Всі хочуть жити» Олексій Брик.
Директор Чернігівського історичного музею Сергій Лаєвський та директор інституту етнології Чернігівського національного педагогічного університету Олександр Коваленко, розвиваючи тему Голокосту, нагадали, що тут, як і в інших трагічних сторінках історії, є ще багато білих плям, а відтак тим, хто досліджуватиме цю тему надалі, варто бути об’єктивними і неупередженими, пам’ятаючи про те, що українську націю важко уявити без єврейського компоненту – протягом століть українці і євреї жили поруч, взаємно збагачуючи один одного.
Цей захід став ще одним з примітних епізодів у розвитку ділових і творчих стосунків обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв та національно-культурних товариств Чернігівщини.

Василь ЩЕРБОНОС
(ОНМЦКіМ)
Фото Лілії Дубовик
(Обласна бібліотека ім.. В.Г.Короленка)







QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 750 | Додав: Irina | Теги: День пам’яті жертв Голокосту | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2014  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2021 | Чернігівський обласний центр народної творчості.