Головна » 2013 » Жовтень » 8 » Криниця натхнення і ватра любові
Криниця натхнення і ватра любові
11:06
VIII літературно-мистецьке свято «Качанівські музи», що відбулося минулої суботи у одному з наймальовничіших куточків Чернігівщини - Національному історико-культурному заповіднику «Качанівка», як і в попередні роки, запам’ятається кожному, кому пощастило на ньому побувати, своєю незмінною яскравістю і колоритністю.
Разом з тим була в ньому і прикметна особливість – в цей жовтневий день на благодатній качанівській землі стартував проект Міністерства культури України «Тут стежками ходив Тарас Шевченко», що передбачає серію культурно-мистецьких заходів, присвячених 200-річчю від дня народження Великого Кобзаря.
Цю приємну новину озвучив сам міністр культури України Леонід Новохатько.
Обґрунтовуючи назву проекту і чому саме Чернігівщині випала честь вписати першу сторінку в серіал намічених ювілейних заходів, очільник культурного відомства держави зазначив¸ що серед багатьох стежок, якими ходив геніальний поет, качанівські з них залишили найбільш глибокі емоційні сліди в його серці і творчості. Леонід Михайлович навів аналогічні приклади впливу тутешньої атмосфери на любов і натхнення з життя інших видатних постатей, які перебували в цьому райському куточку землі. Особливо переконливим був серед них епізод, пов’язаний з Михайлом Глінкою¸ який приїхав до Качанівки у стані глибокої депресії, але завдяки чудовій качанівській природі і місцевій жіночці, що трапилась на його шляху, швидко злинув духом і сотворив геніальну оперу «Руслан і Людмила».
Тему «райського куточка», статус якого, вслід за класиками, зберігають за Качанівкою представники і сучасної творчої інтелігенції, розвинула у своїх ліричних ремарках ведуча свята народна артистка України Тамара Стратієнко, окремі виконавці, яких вона запрошувала на сцену, зокрема заслужений артист України, актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Олексій Паламаренко, який майстерно і зворушливо прочитав низку поезій Тараса Шевченка.
Концертна програма літературно-мистецького свята «Качанівські музи» була широкою і розмаїтою, як того й вимагає її гучна назва. Глибоко вразили присутніх своїми виступами Київський Академічний театр українського фольклору «Берегиня», духовий оркестр та Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм. Їм дісталося найбільше оплесків та схвальних вигуків.
Високий рівень виконавської майстерності продемонстрували також студенти Ніжинського училища культури ім. М.Заньковецької, художні колективи Ічнянського району та міста Прилук.
Варто зазначити при цьому, що організатори чудового свята з промовистою назвою «Качанівські музи» прагнули представити доробки служителів муз щонайширшого спектру видів творчості та жанрів – діяли виставки творів живопису, літературних видань, декоративно-прикладного мистецтва…Чільне місце в експозиціях та на розкладках займали роботи художників творчого народного об’єднання «Деснянська палітра» , майстрів Чернігівського центру народних ремесел для дітей та юнацтва.
Не зайвою буде і така ремарка: не всі на цьому святі відпочивали. Дехто трудився в поті чола та ще і в респіраторі. Інакше й не можна, коли працюєш з ядучими нітролаками. Це Віталій Паляниця, молодий художник, що в техніці графіті протягом чотирьох годин на кількох зведених докупи листах плоского шиферу малював центральний фасад палацу Тарновських, перед яким відбувалося святкове дійство. Родом він із Прилук, а працює в одній із столичних арт-студій. Робота, слід прямо сказати, розрахована на справжнього ентузіаста. І справився він з нею блискуче.
Насамкінець хочеться сказати, що масштабність та своєрідність свята вимагала бути в цьому репортажі більш щедрим на деталі. Але ж, знаючи про обмеженість інформаційної площі, доводиться сказати собі «стоп!».
Отож залишається звернути увагу на останню з них. Це портрет симпатичної інтелігентної людини та цифрою 175 на великому полотнищі з правого боку сцени, в якому впізнається Василь Васильович Тарновський(молодший) – великий шанувальник мистецтва і талановитих служителів муз, для котрих він і створив отой самий рай, про який так багато говорили вдячні учасники свята.
А цифра нагадує про наближення його ювілейної дати від дня народження, яка, за словами організаторів свята, також буде гідно відзначена.

Василь ЩЕРБОНОС
Фото Миколи Дульцева

























QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 682 | Додав: Irina | Теги: літературно-мистецьке свято «Качані | Рейтинг: 4.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2013  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Пошук



Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: іменинників немає

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2017 | Чернігівський обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв.