Головна » 2013 » Травень » 31 » Вміють смачно частувати і піснями звеселяти.
Вміють смачно частувати і піснями звеселяти.
15:37
Фестиваль польської культури та народних традицій, організований Ніжинською спілкою поляків «Астер», що відбувся 28 травня, засвідчив високий рівень мистецького і кулінарного хисту наших слов’янських побратимів.
Всі присутні на цьому святі достеменно переконалися: поляки вміють смачно частувати і піснями звеселяти.
До речі, фестиваль розпочався зі знайомства саме з польською кухнею. Страв було багато і різних. І при дегустації кожної з них чулися схвальні коментарі на кшталт: це «щось з чимось» або ж «такого ще доводилось смакувати».
Не менше приємне задоволення отримала численна публіка і від перегляду концерту.
Відкрити його удостоївся честі лауреат міжнародних конкурсів, що проходили у багатьох країнах світу, володар золотої медалі молодіжний хор «Світич» Ніжинського державного педагогічного університету імені Миколи Гоголя, у концертному залі якого, до речі, і проходило дійство. Окрім названих заслуг цього колективу, перед виходом його на сцену була озвучена і зовсім свіжа новина: щойно «Світич» повернувся з черговою перемогою – зайняв перше місце у престижному конкурсі з вокального жанру.
Стабільність свого успіху «Світоч» довів і цього разу – публіка була у захваті від професійного співу і не шкодувала схвальних вигуків та щирих оплесків.
Подібне можна сказати і про зразковий танцювальний гурт «Вікторія». Він також щойно повернувся з поїздки по Греції, де залишив після себе, як зазначила ведуча, «море оплесків і похвальних слів».
Чудово виступали і окремі виконавці, серед яких було багато зовсім юних, що засвідчує актуальність концертної програми, оскільки нинішній рік, як відомо, указом Президента України оголошений роком дитячої творчості.
Цікавий у багатій палітрі фестивальної програми і такий факт: пісні польською мовою виконувалися не лише громадянами польського походження, а й корінними українцями. Причому не спеціально вивченими з приводу фестивалю, а після закінчення факультативу польської мови, що показує правильне розуміння крилатого вислову: «Скільки ти знаєш мов, стільки раз ти і людина». До таких належить і Катерина Кутня. Вона задушевно виконала польську пісню «Нєх жиє бал». (Хай живе бал).
У Катерини, між іншим, багато послідовників. Польську мову вони опановують у гімназії №16. І за свідченням гостей з Варшави, які тут нещодавно побували, досить успішно – як у збагаченні словникового запасу, так і правильності вимови.
Цей факт, як і фестиваль в цілому, справив глибоке враження на Генерального консула польського консульства в Києві пана Рафала Вольського, який у своєму виступі зазначив, що проведений захід засвідчив наявність спільних ознак в українській та польській культурі та висловив впевненість у подальшому розвитку польсько-українських взаємин, відзначивши принагідно великий вклад у цю справу Ніжинської спілки поляків на чолі з Феліксою Белінською.

Василь Щербонос
Фото Олени Іваненко.










QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 723 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2013  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.