Головна » 2012 » Вересень » 18 » Не зів’яне його «Рута»
Не зів’яне його «Рута»
09:38
Чернігів став 17-им містом серед обласних центрів України де проходять нині відбіркові тури XIII Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музик «Червона рута».

Два дні поспіль – 15 та 16 вересня - у міському палаці культури проходили конкурсні виступи солістів та гуртів у жанрах український автентичний фольклор, популярна музика, сучасна танцювальна, акустична, рок та інші музичні версії.
Претендентів на участь у найбільшому і найпрестижнішому в Україні україномовному фестивалі молодіжної музики було багато. Через сцену перед очима вимогливого журі пройшло близько 60 солістів та гуртів загальною кількістю понад 110 осіб. Якщо врахувати, що кожен конкурсант (як соліст, так і гурт) виконував три номери, а ще між ними і журі відбувалися діалоги з приводу реалій у сучасному музичному світі, особистих уподобань виконавців в цьому контексті, то неважко уявити всю напруженість перебігу цих випробувань.
Але зайвого тут нічого не було. Бо, як зазначив виконавчий директор фестивалю «Червона рута» Мирослав Мельник, «для нас важливо побачити вас такими, як ви є в повсякденному житті, яку музику ви слухаєте, хто ваші кумири, тобто заглянути у ваш внутрішній світ».
Варто зазначити, що переважна більшість конкурсантів мужньо витримала ці додаткові випробування. Вони продемонстрували і високу ерудованість у мистецькій тематиці, і були легкими на підйом у виконанні пісень поза своїм усталеним репертуаром, в тому числі іноземними мовами.
Приємно, що, за словами Мирослава Мельника на фоні попередніх (16 областей, де йому допіру довелося побувати на відбіркових турах, Чернігівщина перебуває в числі перспективних, особливо в розвитку рок-музики.
- Чернігів – зазначив він, зокрема, - для нас традиційно бачиться як лабораторія рок-музики, тут постійно з’являються цікаві музиканти цього жанру - інструменталісти, барабанщики, гітаристи. Є і доволі цікаві цілісні рок-команди.
І ці похвальні слова не були перебільшенням – рок-гурт «The love Haters» (м. Чернігів) став переможцем відбіркового туру у цьому жанрі. Гарне враження справив на журі і глядачів також рок-гурт «No komments» (м. Прилуки), підтвердивши слова ведучого, що попри свою назву цей гурт насправді коментарів потребує, причому тільки позитивних. Результат виступу: гучні оплески і друге почесне місце.
Популярна музика, як найбільш масова, традиційно була представлена відповідною кількістю учасників. Переможне перше місце також здобула чернігівка - Інна Коваленко («Інна-Стар»). ЇЇ перемога була нелегкою, але вона вслід за заслуженою артисткою України Мариною Гончаренко, багатьох присутніх у залі переконала у правдивості прислів’я: «Дорогу здолає той, хто йде».
- Інна своєю творчістю, - зазначила пані Марина після вручення Диплома переможця, - дивує нас не перший рік і мені дуже подобаються її пісні, передусім сучасним підходом до їх виконання. І хочеться сподіватися, що вона невдовзі засвітиться на більш престижних сценах і буде там гідно представляти наше місто…
Таку надію плекають, звісно, всі учасники відбіркового туру, які зайняли другі місця. А це – Анастасія Давидова (смт. Варва), Олександр Порядинський (с.Гнідинці Варвинського району), Алла Гаркуша та Анжеліка Гальчук (обидві з Чернігова) – в номінації популярна музика та зразковий фольклорний ансамбль «Світлячок» (м. Щорс) – в номінації український автентичний фольклор.
Чимало конкурсантів в різних номінаціях посіло треті місця. А це означає, що вони перебувають в резерві, і дехто з них за певних обставин може бути залученим до фіналу фестивалю.
Втім, за великим рахунком переможцями з того дводенного змагання на музично-пісенному ристалищі вийшли всі, бо як образно резюмувала його підсумки уже згадувана Марина Гончаренко, люди, які були в ці дні на сцені, в черговий раз перемогли самі себе уже тому що наважились взяти участь у такому відповідальному конкурсі. Адже важливо зробити перший крок, а кожен наступний неодмінно буде більш результативним.
Залишається нагадати, що фестиваль «Червона рута» отримав назву від однойменної пісні Володимира Івасюка. І є щось символічне в тому, що відбірковий конкурс збігся у часі з прем’єрою цього взірцевого зразка інтимної лірики¸ адже саме в ці дні виповнилось 42 роки відтоді, як «Червона рута» вперше прозвучала в ефірі і одразу полонила серця мільйонів слухачів не лише в Україні, а в усіх куточках колишнього Радянського Союзу. Варто додати до цього, що разом з словами пісні запам’яталося й ім’я 19-річного автора - Володимира Івасюка.
Пісня «Червона рута і сьогодні залишається символом української естради, дорогу до якої торує молодим талантам, запалює нові зірки однойменний фестиваль. І доброю вірою віриться, що нові зірки засяють з часом і в особі багатьох учасників чернігівського відбіркового конкурсу.
Заключним акордом двох напружених пісенно-музичних днів на сцені міського палацу культури стала невмируща «Червона рута». Разом з усіма учасниками гала-концерту її співали і члени журі та оргкомітету відбіркового туру, а зал дружно підтримував їх ритмічним змахом рук і пробою власного голосу.
І на такому зворушливому фоні просто не могли не народитися ось ці рядки:

Наче жайвір в небо круто
Линуть райдужні пісні…
Фестиваль «Червона Рута» -
В древнім місті на Десні.

Ми вслухаємось серцями
У мелодій перегук.
І співає разом з нами,
Як і перше, Івасюк.

Нам ім’я це не забути
І повторюємо знов:
Не зів’яне його «Рута» -
Вона вічна, як любов.


У всі обшири планети
«Рути» котиться яса.
Непохитність естафети
В юних зріє голосах.

І його «Червону руту» -
Як пісенну пектораль –
Повсякчас плекати буде
Однойменний фестиваль.

Наче жайвір в небо круто,
Гей, здіймайтеся, пісні!.
Фестиваль «Червона рута»
Йде у місті на Десні.


Гол. редактор ОНМЦКіМ
Василь Щербонос


СПІВАЙМО!

Співаймо, українці,
поміж буднів,
Нудьги, одноманітної
рутини,
Бо з піснею відродимось
і будем
Новими солов’ями
України!
Співаймо, українці!
наших співів
Не заглушити
і не задушити,
Бо голос, що від Бога
має силу,
Ніколи не замовкне
й буде жити!
Співаймо, українці!
Ми – співучі!
Співаймо і ніхто нас
не здолає!
Нехай почують
і Дніпро, і кручі,
Як Україна знову
заспіває!


Надія Галковська









































QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 710 | Додав: Irina | Теги: фестиваль Червона рута | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Вересень 2012  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Пошук



Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: іменинників немає

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2016 | Чернігівський обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв.