Головна » 2010 » Листопад » 16 » Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості
Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості
14:41
Перший етап Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості проходив в Чернігівській області у визначений Міністерством культури і туризму України термін. У творчому змаганні брали участь біля 600 клубних установ. Матеріали, представлені на конкурс від кожного району, були розглянуті обласним журі.
Основною метою огляду-конкурсу було удосконалення та активізація діяльності клубних закладів у сільській місцевості, пошук нових форм і методів культурного обслуговування сільського населення, привернення уваги державних органів влади до проблем культури села.
Варто відзначити позитивний вплив конкурсу на всі аспекти діяльності сільських клубних закладів, пожвавлення їхньої роботи. За останній період покращився стан матеріально-технічної бази. Особлива увага надається питанням ремонту та опалення клубних будівель. Відбулися співбесіди з головами сільських Рад, під час яких намічені шляхи вирішення проблеми. Як результат, більшість клубних установ готові до роботи в зимовий період. Для опалення 60% клубних закладів використовують повітронагрівачі Ладанського заводу «Пожмашина». Їх використання дає можливість значно зменшити витрати на придбання твердого палива, використання електроенергії та витрат на обслуговування котелень.
У ході Всеукраїнського огляду-конкурсу здійснено біжучі ремонти майже у кожному клубному закладі у сільській місцевості. Відремонтовано дахи Киселівського Центру культури і дозвілля Менського району, Кукшинського СБК, Шняківського СК Ніжинського району, Онищенського СБК Прилуцького району, В-Лиственського СБК Городнянського району, Буда-Воробївського СБК Новгород-Сіверського району; проведено ремонт глядацького залу Калиновицького СБК Варвинського району. Придбані електроконвектори (по 2,5 тис. грн..) для Перемозького, Переяслівського СК Ніжинського району. Встановлено металопластикові вікна в Гнідинцівському СБК (75,0 тис. грн..) та Журавському СБК (8,0 тис. грн..) Варвинського району. На поліпшення матеріально-технічної бази Холминського СБК Корюківського району використано 34 тис.грн., Гнідинцівського СБК Варвинського району використано 23,0 тис. грн.,
Для покращення своєї матеріально-технічної бази в умовах бюджетного дефіциту клубні установи на селі активно використовують додаткові джерела фінансування (платні послуги, в тому числі різноманітні соціально-культурні замовлення, спонсорську допомогу).
Показник платних послуг, в порівнянні з цим же періодом минулого року, значно виріс (600,7 тис.грн. - 2008р., 642,7 тис.грн. – 2009р.). Найбільше платних послуг в січні-вересні ц.р. отримано в Менському (49,3 тис. грн..), Козелецькому, Коропському (31,3 тис. грн.), Чернігівському (30,9 тис. грн..), Щорському, Бахмацькому (28,8 тис. грн..).
Значну частину прибутків складають кошти від дискотек та вечорів відпочинку. Простежується тенденція до розширення пропозицій в сфері платних послуг. Клубні працівники опановують навички клубного маркетингу, вчаться працювати в ринкових умовах. Створюються платні гуртки, студії, здаються в оренду приміщення, сценічні майданчики, технічне обладнання, транспорт, костюми тощо.
Заклади культури на селі проводять змістовну роботу по культурному обслуговуванню населення, розвитку аматорського мистецтва, впровадженню інноваційних форм роботи, організації любительських об’єднань та клубів за інтересами. У закладах культури діють понад 3250 клубних формувань, в т.ч. 400 любительських об’єднань та клубів за інтересами. 23 колективи, що носять почесне звання «народний аматорський» працюють в сільській місцевості.
Слід відзначити Сокиринський СБК Срібнянського, Мринський СБК Носівського, Гнідинцівський СБК Варвинського, Холминський СБК Корюківського районів, в кожному з яких працює від 14 до 20 аматорських колективів та об’єднань.
Під час проведення творчих звітів районів та міст області «У слові й пісні ожива безсмертна слава Перемоги», присвячених 65-річниці Великої Перемоги з’явилося 28 новостворених колектива в сільських клубних закладах Срібнянського, Козелецького, Менського, Корюківського, Носівського, Щорського районах.
У селах області протягом багатьох років започатковані та проводяться міжнародні, всеукраїнські, регіональні та обласні мистецькі заходи, а саме: Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Качанівські музи» в с. Качанівка Ічнянського району, Всеукраїнський фестиваль кобзарського мистецтва «Вересаєве свято» в с. Сокиринці Срібнянського району, обласне козацьке свято у місті Батурин Бахмацького району, Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь» в смт. Седнів Чернігівського району, Міжнародний молодіжний фестиваль «Дружба» в с. Сеньківка Городнянського району.
За останній період сільські аматори приймали участь в наступних заходах:
-Міжнародному молодіжному фестивалі «Дружба» (с. Сеньківка Городнянський район);
-V Міжнародному фольклорному фестивалі національних культур «Поліське коло» (м. Чернігів);
-ІІІ Відкритому фестивалі традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь» (смт. Любеч Ріпкинський район);
-Всеукраїнському літературно-мистецькому святі «Седнівська осінь» (смт. Седнів, Чернігівський р-н);
-Обласному фольклорному фестивалі-конкурсі ім. Василя Полевика (м. Щорс);
- Обласному відбірковому турі та фіналі III Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського( м. Чернігів);
- Творчі звіти районів та міст області «У слові й пісні ожива безсмертна слава Перемоги», присвячених 65-річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
Головною мистецькою подією минулого року був творчий звіт майстрів мистецтв та художніх колективів Чернігівської області в Національному Палаці Україна - «Тобі, славетна Україно, Чернігівщини щедрість і талант!» , на якому важлива роль відводилась саме представленню сільських аматорів народної творчості.
Традиційним в районах стало проведення днів села, населених пунктів, святкових народних ярмарків. Звідусіль поспішають сільські колективи художньої самодіяльності на Петрівський та Миколаївський, Спаський, Воздвиженський та Покровський ярмарки. Значною популярністю на селі користується народний святково-обрядовий календар, до якого щорічно додаються нові яскраві сторінки. Поряд із вже звичними і дуже шанованими Купалою і Зеленою неділею, зимовими колядками і щедрівками, веселою молодіжною Калитою і Покровськими вечорницями, благодійними акціями для дітей – сиріт на Миколая впроваджуються свята «Маковія», «Медового Спаса», «Петра - Павла», «Най святиться, веселиться Йорданська водиця».
Загальносистемним було проведення масових заходів приурочених 65-річниці Перемоги, які відбулися в кожному населеному пункті: «У граніті, бронзі, у серцях», «І стогне вічним спогадом земля», Розкажи, розкажи сивина ветеранів», «І в забуття не канула війна», «Вінки і квіти – навічно в граніті».
Одним з пріоритетних напрямків діяльності сільських закладів культури є організація сімейного дозвілля. В переліку найбільш поширених, популярних заходів – сімейні посиденьки «Добра господиня, коли повна скриня» в Ічнянському, Срібнянському, Козелецькому районах, родинні свята «Сім’я – це пристань і гавань», «Пишаймося родом своїм і піснею» в Прилуцькому, Бахмацькому, Куликівському, Бобровицькому районах, конкурсно – розважальні програми для молодих сімей, огляд – конкурс сімейно – родинних колективів «В колі дружньої родини ллються пісні - переливи» в Менському, Талалаївському, Борзнянському, Щорському районах.
В області збережена мережа закладів культури в сільській місцевості. На базі сільських закладів культури діють інноваційні заклади, зокрема, Волинківський Центр культури і дозвілля Сосницького району, Наумівський Будинок народних традицій і дозвілля Корюківського району, Ліновицький Центр дозвілля Прилуцького району, Ядутинський Будинок народної творчості Борзнянського району, Крисківський Центр культури і дозвілля для молоді Коропського району, Скороходівський Дім народних традицій Талалаївського району, будинки фольклору сіл Грабівка Куликівського та Козацьке Бобровицького районів.
Цікавим явищем в розвитку діяльності клубних закладів в сільській місцевості Бахмацького, Прилуцького, Талалаївського, Сосницького, Ріпкинського районів є створення краєзнавчих та народознавчих світлиць, обрядових кімнат, в яких представлено творчі досягнення аматорських колективів, вироби місцевих народних майстрів, матеріали з історії села.
У сільських будинках культури Козелецького, Сосницького, Талалаївського, Срібнянського, Щорського районів працюють клубні вітальні, кімнати естетичного та патріотичного виховання. Переоформлено експозиції методичних куточків в сільських клубних закладах Бахмацького, Менського, Корюківського, Бобровицького, Городянського районів.
З метою підвищення рівня кадрового забезпечення сільських клубних працівників в області постійно проходять обласні та районні семінари, семінари- практикуми, діють школи передового досвіду, стажування, групові та індивідуальні консультації.
Свій фаховий рівень сільські клубні працівники постійно підвищують в Чернігівському інституті мистецтв та менеджменту культури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.
Згідно рішення обласного журі було нагороджено:
Дипломами І ступеня:
- Сокиринський сільський Будинок культури Срібнянського району (директор Сологуб Іван Федорович);
- Будинок культури №1 с.Курінь Бахмацького району (директор Ільченко Олександр Федорович);
- Будинок культури №2 с.Курінь Бахмацького району (директор Макаренко Лідія Вікторівка).
Дипломами ІІ ступеня:
- Холминський селищний Будинок культури Корюківського району (директор Литвин Лідія Михайлівна);
- Крисківський Центр культури і дозвілля молоді Коропського району (директор Старовойт Тамара Миколаївна);
- Гнідинцівський сільський Будинок культури Варвинського району (директор Рубан Валентина Іванівна).
Дипломами ІІІ ступеня:
- Лосинівський селищний Будинок культури Ніжинського району (директор Гавриляко Валентина Григорівна);
- Смолянський сільський Будинок культури Куликівського району (директор Янушкевич Микола Миколайович);
- Мринський сільський Будинок культури Носівського району (директор Мариненко Олена Олександрівна).
Почесними грамотами головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації:
- Прогресівський сільський Будинок культури Козелецького району (директор Кононенко Тетяна Григорівна);
- Болотницький сільський Будинок культури Талалаївського району (директор Чикиш Анатолій Іванович);
- Прохорський сільський Будинок культури Борзнянського району (директор Артеменко Раїса Андріївна);
- Поліський сільський клуб Городняського району (завідуюча Нагорна Тетяна Іванівна);
- Смолинський сільський Будинок культури Чернігівського району (директор Товчко Михайло Олексійович);
- Малинівський сільський клуб Ріпкинського району (завідуюча Мозговенко Антоніна Віталіївна);
- Кучинівський сільський клуб Щорського району (завідуюча Лагута Наталія Валеріївна);
- Дорогинський сільський Будинок культури Ічнянського району (директор Шовкун Віталій Миколайович);
- Волинківський сільський центр культури та дозвілля Сосницького району (директор Остапенко Михайло Григорович);
- Куковицький сільський Будинок культури Менського району (директор Сидоренко Олександр Григорович).

Інформацію підготувала:
завідуюча відділом інформаційно-методичного
забезпечення та культурно - дозвіллєвої діяльності
Карапута В.П.



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 2170 | Додав: nata | Теги: Всеукраїнський огляд-конкурс | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2010  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.