Головна » 2019 » Травень » 30 » Про районний фестивалю аматорської творчості "Україна і Європа – мистецькі паралелі і меридіани»
Про районний фестивалю аматорської творчості "Україна і Європа – мистецькі паралелі і меридіани»
08:06
На виконання Указу Президента України від 19.04.2003р. «Про день Європи», плану заходів Чернігівської обласної державної адміністрації від 15 .02.2019р. з відзначення в 2019 р. Дня Європи в Чернігівській області та розпорядження голови районної державної адміністрації № 76 від 16 квітня 2019р. «Про районний фестиваль аматорської творчості "Україна і Європа - мистецькі паралелі і меридіани» 25-26 травня в районному БК пройшов районний фестиваль, в якому взяли участь 26 сільських клубних закладів із 28, в них аматорських колективів – 81, 407 учасників, в т.ч. дитячих 39 колективів, 200 учасників.
Фестиваль проводився з метою подальшого розвитку аматорського мистецтва, відродження та популяризацію місцевих народних традицій та обрядів, інтегрування в загальноєвропейську культуру і традиції, підтримки аматорських творчих колективів різних жанрів із запровадженням кращих зразків європейської народної творчості, залученням до них нових учасників сучасного та автентичного культурно-мистецького спрямування, збагачення та оновлення репертуару на прикладі європейських традицій та обрядів, виховання поваги і терпимості до історичного минулого України та країн європейського союзу.
Програми колективів були насичені різножанровими колективами.
Це: - інструментальний – 6 колективів, із них 3 дитячі,
- хореографічний – 10, із них 8 дитячих,
- вокально-хоровий та фольклорний – 58 колективів, із них 10 дитячих,
- драматичний – 7 колективів, із них 1 дитячий,
в репертуарі яких були представлені твори, які відображають життя українського народу та народів європейської спільноти, народні пісні, твори сучасних композиторів.

Разом з колективами взяли участь 35 солістів-вокалістів, 12 з яких – діти,
та 17 читців, 10 з яких – діти.
Оглядова рада фестивалю відзначила високий рівень виконавської майстерності, сценічну культуру, різножанровий репертуар, масовість, відповідність програм тематиці, використання місцевого фольклорного матеріалу у виступах колективів клубних закладів сіл: Бахмач І, Красилівка, Піски, Курінь І-ІІ, смт. Дмитрівка.
З великим піднесенням звучали вірші нашої місцевої поетеси Наталії Петрань у виконанні автора, з новою програмою виступив народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Криниці» під керівництвом А.Цибань, зачарував присутніх чоловічий вокальний дует в складі Г.Петраня та О.Лукового, чарівне музичне мистецтво показали ансамбль ложкарів «Веселі козачата» ( керівник В.Нестеренко) та троїсті музики. Красилівські аматори представили тематичну програму, в якій вперше звучали твори їх керівника Т.Олійник. Це вірш «Мічені» у виконанні автора, «Ода Україні» у виконанні народного аматорського хорового колективу.
Народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Берегиня» Пісківського сільського БК також представив нову програму, в його репертуарі звучала і старовинна народна пісня «Летить галка через балку», з якою колектив виступав на Всеукраїнському фестивалі «Червона калина» в м. Кривий Ріг, а керівник колективу В.Мельник презентувала пісню «Українська гармонь», що прозвучала на високому професійному рівні.
Чарівне виконання старовинної народної пісні представили учасники автентичної групи. Пісенну естафету від своїх мам та бабусь переймали діти, у виконанні яких звучали пісні про мир, про Україну.
Хореографічне мистецтво представляв танцювальний колектив «Ягідки», любов до свого села, його історії, культури прозвучали в пісні «Про село», яку виконав О.Товкач.
Цікаву тематичну, різножанрову програму показали аматори клубних закладів с. Курінь. Професійні ведучі, які гарно подавали тексти до кожного виступу колективів і окремих виконавців надавали їм піднесення та впевненості на сцені. Вокальний жанр представили ансамбль «Колорит», тріо та квартет, чоловічий дует, солісти, народні пісні звучали у виконанні вже відомого за межами району фольклорного ансамблю ( керівник О.Ільченко), зачарували присутніх виступи: братів баяністів Назара та Дениса Макаренків, троїстих музик ( керівник М.Давиденко), танцювального колективу «Гармонія» ( керівник І.Гурин).
Найбільш масовими та різноманітними по складу учасників серед аматорських колективів були Дмитрівчани.
В програмі їх виступу вже добре відомий колектив – дитячий «зразковий» ансамбль «Веселі ложкарі» ( керівник С.Ковтун), який до свого репертуару включив не тільки різні наігриші на теми народних пісень, а й акробатичні етюди. Вперше на районній сцені успішно виступив новостворений ансамбль «Дмитрівчанка» під керівництвом Р.Яснопольської. Хореографічний жанр був широко представлений ансамблем «Феєрія»( керівник Л.Іваненко), який давно вже є претендентом на присвоєння звання дитячий «зразковий».
Зачарував своєю грою на гармошці О.Цілина в супроводі дитячого ансамблю ложкарів. Саме цей колектив був учасником Всеукраїнського фестивалю «Чарівна гармонь України».

Належний рівень виконавської майстерності, відповідність тематиці фестивалю, сценічну культуру показали аматорські колективи сіл: Митченки, Стрільники, Фастовці, Пальчики, Зеленівка, Красне, Рубанка, Тиниця, Халимоново, Бахмач ІІ, Перемога, .Варварівка, Гайворон.
Гайворонські аматори вразили своєю сценічною культурою, майстерним виконанням. Єдиний в районі хоровий колектив поповнився як новими учасниками так і репертуаром.
Зачарувала всіх присутніх хореографічна композиція «Наш прапор». За допомоги сільського голови в Будинок культури придбані нові сценічні сучасні костюми для всіх колективів.
З новими старовинними піснями виступив автентичний ансамбль «Оберіг» Пальчиківського сільського клубу, до якого неодноразово приїздили збирачі фольклору не тільки Чернігівської області.
Чарівні пісні звучали у виконанні фольклорного ансамблю «Золоте перевесло» Зеленівського сільського клубу, солістів: О.Дончак ( Рубанського сільського БК), Д.Курбангельдієва ( Халимонівського с/БК), В. Ільченко та В.Соснова ( Фастовецького с/к), Д.Бігун (Тиницького с/БК), вокального ансамблю «Мальви» Бахмацького сільського клубу ( керівник В.Борщ), вокального дуету в складі Н.Сохань та Л.Чепур (Стрільницького БК), вокального тріо та автентичного ансамблю Красненського с/БК ( керівник А.Кислиця).

Нижче своїх можливостей виступили клубні заклади сіл: Обмачево, Осіч та Голінка.

Не взяли участь у фестивалі клубні заклади сіл:
Терешиха Рубанської сільської ради та Веселе Григорівської сільської ради.

Перед початком виступів були організовані виставки робіт народної творчості, які представили клубні заклади сіл: Варварівка, Осіч та Тиниця.

Всі члени оглядової ради, учасники аматорських колективів щиро вдячні за сприяння і підтримку в проведенні районного фестивалю всім сільським головам, керівникам приватних та сільськогосподарських підприємств, які наддали допомогу в організації виступів та забезпеченні транспортом.





Категорія: Бахмач | Переглядів: 129 | Додав: lena | Теги: Бахмач | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2019  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
IsmaelPat(44), MichaelRhymn(37)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.