Головна » 2018 » Грудень » 17 » З Ніжина до Польщі: програма учнівського обміну
З Ніжина до Польщі: програма учнівського обміну
16:08
10 грудня розпочався візит українських дітей до Польщі. До організації проекту активно долучилася Спілка поляків «Астер», завдяки якій школярі з Ніжина із шкіл №2 та №16 (7-9 класи, всього 21 дитина) приїхали до міста Ярослав у рамках програми учнівського обміну. Зустріч була дуже гостинна. Дітей забрали на кілька днів у польські сім'ї. Протягом тижня українці відвідали 7 шкіл міста Ярослав, зустрілися з віце-мером міста, стали героями телевізійного сюжету на одному із польських каналів. Це не тільки можливість інтенсивно вивчити польську мову, але й реальна нагода вживу пізнати польську культуру, жителів Польщі, дуже приязних до гостей, та систему освіти в різних школах. Діти щиро задоволені та щасливі від того, що змогли взяти участь в такій прекрасній програмі.
У вівторок робота розпочалася із зустрічі з директором та педагогами середньої школи номер 7 м. Ярослава. Після сердечних слів привітань та побажань радісної та плідної роботи розпочалися уроки, де в цікавій інтерактивній формі діти з Польщі та України познайомилися та долучилися до навчання. На уроках діти познайомилися один з одним, із звичаями святкування Різдва та Нового року в Польщі, заспівали українські та польські колядки, пройшли заняття з математики із використанням інтерактивної дошки. Дуже сподобався прекрасний урок з англійської мови, який проводила Анна Пасєчнік, а також заняття з робототехніки, нові та незвичні для українських учнів. Середня школа номер 7 в Ярославі - зразковий приклад польського освітнього закладу. Дуже вдячні за гостинність та прекрасні уроки для дітей, які залишаться в серцях та пам'яті надовго. Перший робочий день польсько-українського обміну завершився вечором караоке, де співали колядки та народні пісні. Після цього всіх запросили на вечерю з ковбасками-гриль. Діти були справді сповнені яскравих позитивних емоцій від цього насиченого дня.
Зранку 12 грудня для учасників учнівського обміну гостинно відкрила двері середня школа номер 10 м. Ярослав. Діти подивилися на красиві, світлі класні кімнати, спортивний зал, взяли участь в екскурсії школою. Після цього розпочався художній майстер - клас. Діти самостійно прикрасили пряники та зробили новорічну кульку. Панувала радісна, весела атмосфера. В кінці зустрічі українські діти отримали подарунки від своїх польських друзів. Пізніше в середу діти відвідали середню школу номер 6 імені Петра Скарги. Тут послухали інформацію про службу порятунку і про те, що треба робити в екстренній ситуаії. Дітям було цікаво відвідати уроки польської та англійської мов. На добру пам'ять учасники учнівського обміну отримали від школи номер 6 подарунки. Вдень була зустріч у ратуші із віце-мером Ярослава та керівником відділу освіти пані Ренатою Хлєбовською. Учасники послухали про сучасність міста Ярослав та отримали пам'ятні подарунки. Після цього відвідали музей "Кам'яниця Орсеттіх" та монастир Бенедиктинок.
Ранок у четвер розпочався з відвідування Ярославської школи номер 4. Діти повчилися на уроках польської мови та конструювання з Лего, поспілкувалися з польськими однолітками. Пізніше у четвер діти відвідали школу номер 1, де з цікавістю подивилися на світлі класи, кубки, які свідчать про досягнення в спорті, а також поличку, на якій під час заняття учні залишають смартфони. У цій школі діти пограли у футбол та інші спортивні ігри. З 15 години розпочалися майстер-класи в клубі "Кузня", які проводили члени Ярославського товариства освіти та промоції здоров'я. Діти з радістю виготовили власноруч різдвяні листівки та красивих паперових янголят.
У п'ятницю день розпочався із телевізійного ефіру для одного з польських каналів. Наживо журналістка задала кілька питань щодо участі українських школярів в програмі обміну. Були висловлені щирі слова подяки організаторам та тим людям, завдяки кому ця поїздка стала можливою. Після цього працівники Ярославської міської бібліотеки провели екскурсію: розказали, як користуватися електронною системою, щоб взяти книгу, показали сучасні мультимедійні засоби. Діти змогли зіграти в комп'ютерні ігри та передивитися 3D фільм тут же, в бібліотеці. У цей час на гостей вже чекали школи номер 2 та 11 м. Ярослав. Уважно взявши участь в екскурсії школами, діти залучилися до виготовлення розфарбованих футболок та пограли у "Чарівний килим" (особливу мультимедійну гру). Пізніше діти пійшли до басейну, де провели незабутні хвилі, сповнені відпочинку та радості. У суботу вже настав час відїжджати до України. Із сльозами любові та вдячності на очах діти сіли до автобуса, попрощавшися із родинами, які на тиждень стали їм як рідні. Ця поїздка назавжди залишиться в серцях вдячних учасників учнівського обміну з України. 21 дитина з Ніжинської школи номер 2 та Навчально-методичного комплексу "Престиж" отримала новий досвід, збагатилася приємними враженнями та емоціями, провела в Польщі незабутній тиждень. Дякуємо людям, які зробили можливою цю поїздку: Барбарі Янушкєвич (доктору гуманістичних наук), Ренаті Хлєбовській (директору відділу освіти Ярослава), о. Маріану Бохо (настоятелю Колегіальної церкви Божого Тіла в Ярославі).
Глибоко вдячні мерії міста Ярослав та школам номер 1, 2, 4, 6, 7, 10 та 11. Особливо вдячні школі номер 7, її директору та педагогічному колективу, оскільки вона стала базою для програми обміну. Дякуємо Терезі Красновській та Ярославському товариству освіти і промоції здоров'я. Програма українсько-польського учнівського обміну не тільки була прекрасно організована, але й безумовно справила позитивний вплив як на учасників, так і на польсько-українські відносини в цілому.

Марія Наконечна




Вечiр караоке польських пiсень




Вчимо польську мову




На зустрiчi з вiце-мером Ярослава




Пiд час заняття з робототехнiки




Перед ефiром на телебаченнi




У мiськiй бiблiотецi




Учасники учнiвського обмiну з Украiни
Категорія: Ніжин | Переглядів: 228 | Додав: lena | Теги: Ніжин | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Грудень 2018  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
choloh(26), CharlesOxymn(33)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.