Головна » 2018 » Листопад » 5 » Відзначили ювілей відомого на весь світ «зоряного мрійника»
Відзначили ювілей відомого на весь світ «зоряного мрійника»
10:07
31 жовтня, 165 років тому в Коропі народився Микола Кибальчич – автор першої у світі схеми реактивного літального апарата. Сьогодні коропчани та гості селища взяли участь у заходах із відзначення ювілею особистості, що увійшла в історію і прославила малу батьківщину.
Розпочалося святкування біля садиби Кибальчича, яка нині є меморіальним музеєм і де проводяться екскурсії.
Зазначимо, що з нагоди дати народження Миколи Кибальчича тут щорічно проводять інтерактивні заходи для всіх охочих. До цьогорічних святкувань долучилися поважні гості, яких представила у вітальному слові начальник відділу культури і туризму селищної ради Людмила Самойловська. Це люди, які уособлюють науковий і творчий потенціал Чернігівщини й усієї України: члени товариства «Чернігівське земляцтво у місті Київ», літератори, історики-краєзнавці, митці, члени знімальної групи, що підготують документальний фільм про цей унікальний музей.
Для всіх гостей науковий співробітник музею Григорій Касьяненко провів ознайомлювальну екскурсію.
− Ми зібралися тут, аби не тільки пом’янути, а і привітати зі святом Миколу Івановича, − цими словами він запросив учасників свята до музею на огляд експонатів. Після завершення екскурсії почули про неї чимало хороших відгуків.
Визначальною традицією будь-якого Дня народження є святковий торт. Не обійшлося без нього і сьогодні. Смакоту із шоколадом та ананасами, з яскравим «космічним» дизайном приготувала коропський кондитер Юлія Лаврик. До речі, вже навіть важко уявити якесь місцеве свято без її солодкого шедевра.
Цікаву й пізнавальну вікторину провели для знавців життя Миколи Кибальчича Григорій Касьяненко та в.о. директора історико-археологічного музею Тамара Гриценко. Питання були не лише не банальними, а навіть несподіваними − як-от про перше кохання Кибальчича і чому вони з обраницею не змогли бути разом. Найкмітливіші отримували за правильні відповіді цукерки, а абсолютні чемпіони інтелектуального конкурсу були нагороджені «фірмовими» призами, один із яких – чашка із логотипом Коропа на згадку про прекрасний захід.
На радість учасників зібрання вихованці ракетомодельного гуртка Центру дитячої та юнацької творчості, зробили під керівництвом Олександра Ульянченка кілька запусків моделей ракет. Діяльність такого «специфічного» гуртка у Коропі до цього часу для багатьох може бути дивиною. Але тільки не для тих, хто розуміє, що цим на Коропщині як батьківщині Миколи Кибальчича, котрого теж манили висоти й незвідане, бережуть «космічні традиції».
Учасники зібрання поклали квіти до пам’ятників Миколі Кибальчичу на території меморіального музею та в парку його імені. Вшанували й уродженця Коропа, маршала авіації Сергія Руденка, який зробив великий внесок у формування експозицію музею. До цього меморіалу також поклали квіти. Також сфотографувалися на згадку про подію.
Далі урочистості продовжилися у Коропському будинку культури. Приємним сюрпризом для всіх став яскравий виступ народного аматорського хорового колективу «Калиновий цвіт».
Далі у залі будинку культури пройшов науково-практичний семінар, модератором якого була виконавчий директор ГО «Товариство «Чернігівське земляцтво в м. Київ» Тетяна Літошко.
Присутнім у залі вона презентувала спільний проект «Знати, берегти, любити» від Українського культурного фонду та Чернігівського земляцтва.
Із 165-ю річницею народження М. Кибальчича всіх учасників дійства привітав в.о. голови райдержадміністрації Віктор Кузуб. Тамара Гриценка розповіла історію створення та діяльності меморіального музею, поділилася його нагальними проблемами.
Діяльності молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» торкнувся у виступі керівник його регіонального відділення Іван Головешко.
Про роль Кибальчича в розвитку вітчизняної космонавтики і його наукові надбання говорила письменниця і краєзнавець Валентина Михайленко.
Також ішлося про перспективи розвитку музейної справи та загалом про вплив особистостей на зразок Кибальчича. що лягли в основу музеїв місцевого рівня, на формування патріотичної свідомості молоді. Завершився науковий захід дискусією.





Категорія: Короп | Переглядів: 335 | Додав: lena | Теги: Короп | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2018  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.