Головна » 2016 » Грудень » 5 » Свято народної пісні в Козельці
Свято народної пісні в Козельці
08:49
30 листопада в Козелецькому районному Будинку культури відбулося свято творчості, що трансформувалося в справжній тріумф народно-фольклорної пісні.
Знані в районі і на Чернігівщині, «народні аматорські» колективи, як РБК так і Козелецького району, учасники телепроектів на обласному телебаченні, переможці обласних та всеукраїнських фестивалів та конкурсів, демонстрували для своїх глядачів та творчого десанту з митців обласного центру гарне, злагоджене та якісне народно-фольклорне дійство.
Слід доповнити, що мистецький захід «З піснею в серці», мав на меті підтвердити творчим колективам почесне та високе звання «народний аматорський», що згідно з «Положенням про народний аматорський колектив», а він проходить один раз на три роки і є своєрідним екзаменом творчого рівня колективів нашої Чернігівщини.
На урочистій концертній програмі з підтвердження звання був присутній і головував у творчій оглядовій раді Директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Левочко. Також в цьому заході прийняли участь і фахівці з «Обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв»: головний хормейстер Ольга Коцур, провідний методист з фольклору Оксана Пронченко та методист з музичного жанру Володимир Макеєв.
Творчий марафон концертної програми складався з семи колективів і був розпочатий народним аматорським хоровим колективом «Льоноцвіт» Козелецького РБК під керівництвом Івана Седня. Аматори представили гарне, чисте інтонаційно, мелодійне та динамічно-наповнене звучання хорового колективу в народній манері співу. На високому виконавському рівні прозвучали вже відомі твори А. Пашкевича «Я твоє останнє літо», О. Стадника «Мати журавлика жде» та інші. Слід сказати слова вдячності і групі супроводу колективу, котра саме надавала професійну, потужньо в звуковому відношенні, музичну підтримку хористам.
Далі виступали в звітній програмі ансамбль народної пісні «Березневі роси», яким теж керує пан Седень. Оглядовій раді припали до смаку народні пісні у їхньому виконанні, а саме твір записаний нашим Чернігівським фольклористом, людиною-легендою, Василем Полевиком «Хмарка наступає», жартівливу пісню «Молодії молодички» та інші.
Наступним колективом, що відстоював право на звання «народний аматорський» був жіночий вокальний ансамбль «Любисток», Прогресівського СБК, яким керує заслужений працівник культури України Володимир Приходько. Всім присутнім в залі та гостям з Чернігова сподобалася творчість цього колективу, а саме солісти колективу Ольга Довгоброд та Валентина Кондратенко, адже вони полонили залу своїми ніжними, поставленими та водночас дзвінкими і потужними вокальними можливостями. Також прозвучали твори в аранжуванні керівника «Любистку», котрі гарно сприймалися присутніми на концерті.
Фольклорно-автентичну частину концертної програми забезпечували відомі фольклорні колективи, котрі вже стали візитівкою у царині фольклорно-автентичного мистецтва Козелецького району:
- фольклорно-етнографічний колектив «Червона калина» Лихолітського СБК;
- фольклорний колектив «Калина» Стависького СБК;
- фольклорний колектив «Чиста криниця» Берлозівського СБК;
та фольклорно-етнографічний колектив «Вербиченька» Вовчівського СБК.
Даними колективами представлена фольклорно-обрядова програма, яка складалася з календарно- обрядових дійств з гарним автентичним пісенним матеріалом, запальним музичним забарвленням із використанням побутово-фольклорних інструментів та яскравою грою артистів на сцені.
Після закінчення концертної програми відбулося обговорення з керівниками зазначених вище колективів та керівництвом відділу культури і туризму Козелецької РДА.
Відкрив обговорення звітної мистецької програми Директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Левочко, привітавши всіх, хто був задіяний та безпосередньо прийняв участь у даному творчому заході. Також очільник культури Чернігівщини виразив глибоку шану керівникам і аматорам району за те, що вони підтримують свої істинно-народні традиції, збирають та збагачують не матеріальну культуру нашої області та проводять велику і таку потрібну творчу роботу, бо саме народно-фольклорне мистецтво гуртує людей у всі часи.
І одноголосним рішенням всієї оглядової творчої ради було прийнято до уваги та складено протокол про те, що всім колективам мистецького заходу «З піснею в серці», що з успіхом пройшов у Козелецькому РБК звання «народний аматорський» буде підтверджено.

Інформацію підготував
Провідний методист з музично-інструментального жанру
«ОМЦ навчальних закладів культури і мистецтв»
Володимир Макеєв




Категорія: Козелець | Переглядів: 499 | Додав: denis | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Грудень 2016  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
IsmaelPat(44), MichaelRhymn(37)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.