Головна » 2015 » Червень » 4 » Півстоліття на сцені
Півстоліття на сцені
15:38
31 травня 2015 року Вихвостівський народний аматорський хор відзначив своє 50–річчя. Але спочатку невеликий екскурс в історію. Якось в 1965 році на зборах партійної організації і села зайшла мова про культурний відпочинок односельчан. Тоді й було вирішено створити свій колектив художньої самодіяльності. За допомогою звернулись до директора Чернігівського музичного училища, заслуженого працівника культури Василя Івановича Полевика.
На організаційні заняття запросили всіх талановитих жителів села. Саме з легкої руки Василя Івановича і колишнього голови колгоспу ім. Коцюбинського Кулика Михайла Прокоповича і з’явився самодіяльний колектив. В його репертуарі були українські, білоруські народні пісні, пісні радянських композиторів.
До складу хорового колективу увійшли люди різного віку, різних професій. Це сільська інтелігенція, тваринники, механізатори, учні. В числі перших були Іван Якович Ломонос, Михайло Захарович Мисник, Тамара Василівна Єрмак, Сергій Іванович та Катерина Іванівна Погорілко, Марія Сергіївна Кордик, Ніна Яківна Білан, Світлана Михайлівна Мисник, Ткаченко Василь Павлович з дружиною Наталією Федорівною та інші.
В 1968 році постановою колегії Міністерства культури УРСР хоровому колективу Вихвостова було присвоєно почесне звання "самодіяльний народний хор". 19 грудня 1975 року по українському телебаченні в передачі «Театр і життя» Україна вперше почула виступ жіночої групи хору, яка виконала кілька пісень із свого репертуару. Пізніше, завдяки наполегливій праці, вони були нагороджені медаллю до 100 –річчя народження В. І. Леніна та грамотою.
Бурхлива діяльність хору з часом набирала все більших обертів, своїми виступами учасники художньої самодіяльності Вихвостова радували глядачів не тільки у містах України - Городня, Ріпки, Щорс, Чернігів, а й у населених пунктах Білорусі.
Пізніше, Василь Полевик передав диригентську паличку своїй доньці Наталії Полевик, а вона, в свою чергу, довірила керування хором досвідченим викладачам Городняської музичної школи. Останні 24 роки з хором працює випускниця Чернігівського музичного училища Зеленова Віра Павлівна. Це завдяки її ентузіазму та натхненню і таким любителів співу, як вона, колектив утримує звання народного. 14 березня 2014 року колектив вкотре підтвердив своє звання народного аматорського хору. На сьогодні колектив налічує 23 учасники.
На професійному рівні хор виконує багато українських народних пісень, твори відомих поетів, композиторів, бере активну участь в місцевих, районних та обласних заходах . .
В 2014 році хор взяв участь у ХХ1 Міжнародному фестивалі пісні і музики «Дніпровські голоси в Дубровно» в республіці Білорусь, а також у ІX Міжнародному фестивалі національної культури «Поліське коло» в м.Чернігів. В цьому ж році отримали дві грамоти та сувеніри, як підтвердження високого рівня виконавської майстерності любителів пісні, професійне формування репертуару та відмінну організацію гастрольних виїздів колективу в сусідні села та м. Городню.
Привітати такий видатний колектив з ювілеєм прийшли родичі колишніх керівників хору Василя та Наталії Полевиків , головний спеціаліст відділу культури і туризму Городнянської райдержадміністрації – Могилевець Н.М., сільський голова – Акуленко О.Г., вихованці дитячого садка «Ягідка». Всі бажали хоровому колективу творчого довголіття, його учасникам та керівнику здоров’я - сімейного благополуччя, достатку і щоб іскра любові до пісні у них ніколи не згасла. У відповідь на такі поздоровлення зі сцени у виконанні хору звучали пісні «Привітальна», «Добрий день вам, хлібороби», «Їдуть на возі дівки на базар», «Ой ти розвійся, дуб зелененький», «Україна моя», та багато інших.
Жителі села пишаються своїм колективом і з задоволенням приходять на їх виступи.

За поданням відділу культури і туризму






Категорія: Городня | Переглядів: 487 | Додав: Irina | Теги: Городнянський РБК, Вихвостівський народний аматорський | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2015  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Пошук



Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: іменинників немає

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2019 | Чернігівський обласний центр народної творчості.